top of page

Hur funkar rösten egentligen?

Uppdaterat: 22 feb. 2023

Jag är så otroligt tacksam över att få undervisa i röst och i sång! Att få dela med mig av min kunskap om rösten gör att min kunskap djupnar, breddas och blir tydligare. De frågeställningar som dyker upp i arbetet med mina fantastiska elever får mig, och oss, att leta efter de bästa förklaringarna och försöka hitta de övningar och förhållningssätt som på enklast möjliga vis öppnar upp röstens potential.


Alla obesvarade frågor - och det finns det många av när det gäller kunskapen om rösten - motiverar mig att lära mig mer om hur rösten fungerar. Jag utforskar gärna olika aspekter av sången och rösten, för det är så många olika aspekter som påverkar hur det känns och hur det låter när vi använder vår röst. Här kommer några exempel på saker som påverkar din röst:  • Hur känner du dig i kroppen, och var i kroppen är du förankrad och närvarande, när du sjunger?

  • Vad har du för associationer till att sjunga?

  • Hur andas du mellan fraserna?

  • Vilken känsla har du när du sjunger?

  • Var placerar du klangen?

  • Vilken kroppshållning har du?

  • Vilka bilder skickar du till stämbanden och andningsapparaten?


Hur rösten låter är en kombination av våra känslor och våra associationer, vår anatomi, våra ljudideal och den kultur vi vuxit upp i, den självbild vi har för stunden, vår förmåga att ställa in sångapparaten med hjälp av finmotoriska inställningar och självklart även musikaliska och andra medvetna och omedvetna beslut som vi fattar varje gång vi producerar ett ljud. Och en hel drös med andra saker också för den delen.


Framöver tänker jag ta med dig på en resa genom olika aspekter av rösten så att du kan få verktyg och inspiration att utforska just din röst och dess otroliga potential. Varmt välkommen att följa med på resan!

I nästa blogginlägg kommer vi nörda ner oss i lite olika termer som man stöter på när man pratar om röst och sång. Oavsett om du känner igen dem eller inte så kommer du få info som kan hjälpa dig att lära känna och utveckla din röst ännu mer. Vi ses snart!


160 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Vad är Huvudklang och hur hittar man det?

Att kunna sjunga med huvudklang gör det så mycket enklare att sjunga ljusa toner (det som också kallas för "höga toner") och kan kännas lätt, fritt och flödande när man väl får till det. Det är det so

コメント


bottom of page